Partnere
Del

2020 og så videre

2020 OG SÅ VIDERE

Dansk Håndbold Forbund (DHF) er ved at lægge sidste hånd på en langsigtet strategi for kvindelandsholdet. Første spadestik er allerede taget i forbindelse med de seneste landsholdssamlinger, hvor landstræner Klavs Bruun Jørgensen har udtaget en stor gruppe spillere for ikke blot at arbejde med dem, der allerede er en del af landsholdet men også den gruppe, der er i periferien af nationalmandskabet.

År 2020 - hvor der både er et OL i Tokyo og et EM på hjemmebane (sammen med Norge) - er et af de centrale mål i strategien. Landstræner Klavs Bruun understreger dog, at 2020 er et delmål og ikke målstregen:

Der skal skabes et fundament
”Det vi skal starte op sigter længere end 2020. Vi snakker fem til ti år og måske mere. Det handler om at skabe et fundament for dansk kvindehåndbold fremadrettet. Vi skal som forbund i højere grad har styr på, hvad der foregår med spillerne – også når de ikke er i landsholdslejren. Vi skal have skabt en kultur, hvor der skal være en minimumsgrænse for, hvad man skal kunne præstere rent fysisk. Den kultur skal ændres. Vi ved godt, at det er forskelligt, hvordan man udvikler sig, men rent fysisk skal der være nogle pejlemærker, man kan sigte efter,” indleder landstræneren og identificerer en af grundene til, at Danmark -som er så gode på ungdomsplan - ofte bliver overhalet af andre nationer på seniorplan:

”Vi har været dygtige til at skabe talenter, der kan indgå i et fællesskab, men jeg tror vi kan blive endnu bedre i forhold til den fysiske træning. Det er typisk sådan, at dem der træner mest, også er dem, der når længst med deres karriere. Kan vi ændre kulturen, så de største talenter også får trænet rigtigt, så kan vi nå rigtig langt. Det er det, vi vil stile efter,” fortsætter landstræneren.

Når man sætter gang i et projekt som det, DHF har skudt i gang, kan man ikke bare sige, at alle spillere skal være i en bestemt fysisk form. Alle spillere er forskellige, og derfor skal man også arbejde med den enkelte spillers potentiale og optimale fysiske udvikling over tid. Det er en lang proces, som også involverer spillernes klubber.

Vi skal sammen styrke træningskulturen
”Vi oplever at klubberne rigtig gerne vil være med til at sørge for, at de spillere vi hiver ind er i ordentlig fysisk form. For at støtte op om det skal vi have et endnu bedre samarbejde med klubberne og Team Danmark, så niveauet hele vejen rundt bliver højnet. Det handler om at hjælpe spillerne til at blive endnu bedre på alle parametre.”

”Det med selvdisciplin kan være en udfordring for nogle og helt naturligt for andre. Der skal vi være bedre til at hjælpe dem, der har sværere ved at selvtræne, så det bliver naturligt, at det bare er noget man gør. Det er her vi taler langsigtet: Når ungdomsspillerne rykker op på seniorniveau, så skal de opleve en kultur, hvor der bare bliver trænet igennem,” siger Klavs Bruun Jørgensen.

Landstrænerteamet ønsker som minimum at have fysiske tests to gange om året og gerne tre. Med den frekvens kan de løbende følge med i, om spillerne træner på den rigtige måde og flytter sig derhen, hvor de gerne skal være. På den måde kan trænerne se, hvor lang tid det tager, om der er udsving i formen og så videre. Det er en viden, man kun kan få ved at teste landsholdsspillerne flere gange om året. Og det er ikke mindst en viden, der er vigtig, hvis man skal lykkes med at flytte holdet tilbage i verdenstoppen.

Fælles forståelse kan rykke Danmark tilbage til toppen
”Det er ikke umuligt, at vi engang i mellem kan poppe op og vinde en medalje, som det ser ud nu, men hvis vi konstant skal være i top 4-6, så handler det om, at vi skal have bygget et meget stærkere fundament, og den nemmeste start på det er at arbejde med fysikken. Hvis vi får skabt en kompetitiv træningskultur, der betyder, at vi har en grundstyrke på plads, så vil det være meget nemmere at vælge spillere til landsholdet fremover uanset hvilken landstræner, der står i spidsen for holdet og hvilken spillestil han/hun praktiserer,” påpeger Klavs Bruun Jørgensen og fortsætter:

”Hvis forbund, klubber og spillere får en fælles forståelse af, hvor stærke vi skal være, så bliver det meget nemmere at komme permanent tilbage i toppen. Her handler det selvfølgelig om, hvor dygtige vi er til at få det implementeret, og ikke mindst for klubberne er der noget økonomi i det til fysiske trænere med videre. Her kan vi som forbund hjælpe med vores ekspertise sammen med Team Danmark, som er meget interesserede i at hjælpe med at støtte op omkring klubbernes fysiske trænere. Hvis vi lykkes med at få det gjort ordentligt, har jeg meget store forventninger til, hvor meget vi kan flytte os,” slutter landstræner Klavs Bruun Jørgensen og fastslår, at det er noget, der kommer til at tage tid at få implementeret.

 

 

Vælg forbund

Luk