Nyheder og presse
Del
HF Mors løb med guldet hos U19-drengene.
Børn og unge

Talentchefen ønsker sig flere hold til U-DM

Skrevet af Søren Skaastrup Frydendal
03. maj 2022Kl. 15:34

Efter weekendens veloverståede U17- og U19-DM reflekterer DHF’s talentchef, Søren Skaastrup Frydendal, over fremtidens format.

Det har været en fantastisk weekend i ungdomshåndboldens tegn. U17- og U19-DM i Næstved for pigerne og i Gudme for drengene. Først og fremmest stort tillykke til alle klubber for en flot deltagelse, til værtsklubberne og til HRØ (Håndbold Region Øst, red.) og FHF (Fyns Håndbold Forbund, red.) for flot gennemførelse. Og selvfølgelig til de nykårede Danmarksmestre. Det ligger i sportens DNA, at vi kæmper for at vinde, så vinderne skal naturligvis hyldes – det er vigtigt!

Det var samtidig en fornøjelse at se de mange store talenter folde sig ud og præstere under pres. Den slags giver masser af erfaring, som jeg gerne vil brede ud til endnu flere. Derfor er jeg, i dialog med Dansk Håndbold Forbunds turneringsudvalg, begyndt at se på mulighederne for at udvide antallet af hold til U-DM. I dag er finalestævnet en eksklusiv klub med kun fire hold i hver række. Jeg synes, der er en lang række gode argumenter for at udvide.

For det første er et af målene i talentudviklingen at skabe så mange dygtige seniorspillere som muligt. Det gør vi blandt andet ved at sikre, at flest muligt af vores talenter spiller kampe med høj intensitet, stort pres, i fantastiske rammer med dygtige dommere osv. Alt det som et U-DM rummer.

For det andet vil vi gerne undgå, at klubberne kun bruger en snæver stamme af spillere i jagten på resultater allerede tidligt på sæsonen. Med en udvidelse vil man skabe mulighed for, at det ikke er så farligt at prøve flere ting af, spille bredere og ikke mindst skabe mulighed for at give spillerne bedre restitution, fordi risikoen for at det koster finaledeltagelsen bliver mindre.

For det tredje ser vi ind i en sæson, hvor hold fra FHF skal spille med hold fra JHF (Jydsk Håndbold Forbund, red.) grundet den nye beslutning om turneringsstruktur. Det er mig bekendt ikke besluttet, hvordan DM-pladserne så skal fordeles mellem Øst- og Vestdanmark, men med kun fire finalepladser kan man godt være nervøs for, at holdene i den østlige liga får endnu sværere betingelser for at udvikle talenter, som de ellers er så dygtige til.

Foto: Søren Skaastrup Frydendal, talentchef, Dansk Håndbold Forbund

Hvad er så løsningen?

Jeg synes, det er naturligt at se på en udvidelse af U17-finalefeltet fra fire til otte hold. Ovenstående belyser hvorfor, og ser man på kampen om at komme til DM, vidner dette også om, at kvaliteten hos holdene er der til at kunne bære en udvidelse.

Formatet kan man altid diskutere. Der er to muligheder (eller måske endnu flere); enten at man fastholder konceptet med et finalestævne. Det vil så kræve, at man udvider til fredag, hvor der også ville skulle spilles kampe. Her er udfordringen, at spillerne skal igennem tre kampe på tre dage, hvilket man skal drøfte, hvordan man løser. Man kan også vælge en model, hvor man spiller kvartfinaler og semifinaler over to opgør ude og hjemme og afslutter med et brag af en finalekamp. Hvilken model man vælger, er ikke afgørende for mig. Det er det i stedet, at man har flere hold inde i turneringen i så lang tid som muligt.

I U19-rækken synes jeg, at man skal udvide til seks hold. Her kunne nummer et i henholdsvis Øst og Vest være direkte kvalificeret til et final 4-stævne, og de fire resterende hold skulle så spille kvartfinaler, enten som et særskilt stævne eller igen med to indbyrdes opgør, ude og hjemme. Men igen er det antallet af hold og ikke formatet, der for mig at se er afgørende.

Ud fra mine snakke med Turneringsudvalget kan jeg forstå, at også de er meget fokuserede på at udvikle DM-konceptet og drøfter det ivrigt. Jeg vil derfor gerne anerkende den gode dialog, der allerede er i fuld gang. Jeg ser frem til de videre drøftelser, så vi også i fremtiden har det bedste DM-koncept for vores mange talentfulde spillere.

Medaljefordelingen ved U-DM:

U17 PIGER

🥇 Skanderborg Håndbold

🥈 FIF

🥉 GOG Oure Elite

U19 PIGER

🥇 Holstebro Håndbold 90

🥈 Skanderborg Håndbold

🥉 Odense Håndbold

U17 DRENGE

🥇 GOG Håndbold

🥈 Oure I.E. HK

🥉 HC Midtjylland

U19 DRENGE

🥇 HF Mors

🥈 FIF

🥉 Skanderborg Håndbold

Flere billeder fra weekendens U-DM:

Vælg forbund

Luk