Nyheder og presse
Del
Mange klubber har taget kreative idéer og udendørsarealer i brug under corona-pandemien. Foto: Jan Christensen
Børn og unge
Uddannelse
Bredde
Nyt fra DHF

Medlemstallet falder i håndbold efter et år med corona

Skrevet af Nadia Ankerfelt Rasmussen
08. apr 2021Kl. 07:13

Håndbolden har været hårdt ramt af corona-restriktioner, og det kan nu også spores i medlemstallene, som Danmarks Idrætsforbund netop har offentliggjort.

Der var jubeldans på håndboldbanen sidste år, da mange års medlemsnedgang blev vendt til fremgang. Desværre varede jublen ikke ved. Ind fra højre kom som bekendt en overlegen modstander, som på et splitsekund lammede ikke bare håndbolden – men hele samfundet. 

Det har med al sandsynlighed været en stor årsag til, at knapt 1300 medlemmer, fordelt på alle aldersgrupper, har lagt skoene på hylden, fortæller generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen:

”Det er selvfølgelig en mavepuster, at medlemstallet går tilbage, når vi endelig havde fået vendt kurven og søsat masser af aktiviteter og tiltag gennem en årrække. Vi havde absolut ingen planer og aktiviteter for pandemier i håndbolden, så vi var på fuldstændig bar bund og har knoklet et år for at løse alverdens udfordringer,”

”På den positive side kunne det også have været langt værre på nuværende tidspunkt, og der skylder vi en kæmpe tak til foreningerne, som har tænkt kreativt og fundet løsninger, rykket håndbolden udendørs og forenet sprit og harpiks. Det er en voldsomt imponerende, hvad de har præsenteret ude i klubberne! Det er klart også deres fortjeneste, at vi trods alt kommer ud af året med kun en lille tilbagegang på medlemssiden,” siger Morten Stig Christensen.

Gode idéer har skabt liv i klubberne 

Et sted, hvor man virkelig har tænkt kreativt og tilpasset sig under de nye forhold, er i Vamdrup IF. Det fortæller bestyrelsesmedlem og ungdomstræner Morten Langvad:

”Under den første nedlukning skulle vi kåre årets fighter, kammerat, ungtræner osv. Det plejer at være et stort arrangement med fællesspisning og det hele, men i stedet kørte trænerne ud og overraskede spillerne ved hoveddøren, og så blev det filmet og delt med resten af klubben. Det var en lille ting, men det skabte stor glæde alligevel,” fortæller Morten Langvad og fortsætter:

”Da Håndboldens Dag blev aflyst, lavede vi i stedet en dag under VM, hvor vi startede med et orienteringsløb gennem appen MapOp. Så gik, løb eller cyklede grupper af fem personer rundt i byen til 8-10 poster, fik VM-spørgsmål og hilste på hinanden. Vores sponsorer var helt vildt gavmilde og havde doneret så mange præmier, at vi kunne fortsætte til de næste kampe. Om aftenen skulle alle så tippe ind på resultatet, folk delte billeder af rød-hvide-kager og så videre.”

Det bliver en lang kamp

Som om årets medlemstal ikke giver generalsekretæren store panderynker, så kan tanken om næste års medlemstal godt give Morten Stig Christensen uro i kroppen.

”Turneringen og hallen har været lukket i månedsvis på nuværende tidspunkt, og vi kan ikke længere nå at genoptage turneringen i denne sæson, men må vente til den nye sæson efter sommerferien. Så vi frygter selvfølgelig, at mange enten hungrer efter at komme i gang og måske starter til en udendørssport i stedet, eller måske har fundet nye vaner og interesser uden for håndbolden. Vi ved godt, at det bliver en lang og sej kamp, og at det er nu, det for alvor gælder om at få folk tilbage i fællesskabet,” siger Morten Stig Christensen.

Det er man også klar over i Vamdrup IF, hvor man heller ikke har tænkt sig at agere bænkevarmer den kommende tid, fortæller Morten Langvad:

”Jeg har selv opdaget, hvor meget frihed man pludselig har, så jeg kan frygte, at andre har opdaget det samme. Men vi har nogle idéer om at skrue op for flere aktiviteter og tiltag, og vi overvejer, om vi skal regulere noget hist og her. I hvert fald vil vi fortsætte håndboldtræningen endnu længere hen over sommeren og deltage til flere beach handball-stævner. Men ellers handler det om at være endnu mere synlige og lave sjove aktiviteter,” siger Morten Langvad og fortsætter:

”Vi har de sidste år lavet noget med de andre idrætsforeninger, som vi kalder Aktiv Ferie. Så kan børnene komme forbi og prøve forskellige sportsgrene over nogle dage. Jeg tror på, at hvis vi kan lokke dem herhen første gang, så handler det bare om at gøre det så sjovt som muligt – så skal de nok komme anden gang også,” siger Morten Langvad.

Vælg forbund

Luk
ANNONCE