Nyheder og presse
Del
Bredde
Nyt fra DHF

Hvilke online-billeder må du bruge?

Skrevet af Katrine Munch Bechgaard
15. jan 2021Kl. 11:27

Det er ikke ligegyldigt, hvilke billeder du bruger, når du laver en nyhed, et facebookopslag eller i det hele taget bruger billeder på internettet. Her får du et overblik over, hvad du skal være opmærksom på for ikke at komme til at bryde loven.

Lad det være sagt en gang for alle: Billeder på internettet er ikke et tag-selv-bord af illustrationer til din artikel, dit facebookopslag eller din powerpoint-præsentation. Alle billeder er i udgangspunktet beskyttet ifølge lov om ophavsret. Hvis man bruger et billede, man ikke har tilladelse til, risikerer man bødestraf.

At bødestraffen ikke bare er en fjern trussel, så vi skal holde os i skindet, er der flere og flere som oplever i disse dage. DIF kan i et af deres ugentlige nyhedsbreve fortælle om en klub, der har oplevet at blive faktureret for et billede, de har fundet på nettet, og også i Dansk Håndbold Forbund er der lige nu et eksempel på en inkassosag, der er startet, før der overhovedet var nogen, der vidste, at de havde forbrudt sig mod loven. Det er derfor vigtigt, at man er meget opmærksom på, hvad man må og ikke må. Men også at man er opmærksom på, om de indsigelser, man måtte modtage, nu også holder i rettet. For der er desværre også et marked for firmaer eller enkeltpersoner, som har fundet ud af at tjene penge på at komme med falske eller uretmæssige krav i forbindelse med brug af billeder.

Herunder kan du læse, hvad du må og ikke må, og også hvad du skal være opmærksom på, hvis du modtager en opkrævning fra et firma eller en person, der mener, du har brugt deres billeder.

Næsten alle billeder er beskyttet
Udgangspunktet er, at alle billeder på nettet er underlagt beskyttelse i medfør af lov om ophavsret. Der er derfor ingen billeder, som må bruges eller deles uden tilladelse – heller ikke på din private facebookside. Der gælder dog nogle få undtagelser, som du kan læse om længere nede.

Brug aldrig billeder fra nettet uden at spørge om lov
Selvom det er nemt via Google eller på Pinterest at søge efter billeder, så må man aldrig bruge et billede fra nettet uden at spørge om tilladelse. Medmindre billede har særlige undtagelser fra ophavsretsloven.

Nogle billeder må frit bruges
Det er sådan, at nogle billeder godt kan bruges frit. Det drejer sig om de billeder, der af rettighedshaveren er frigivet til offentlig brug. Det er dog ikke til umiddelbart at se, om et billede er frit tilgængeligt; om der er nogle særlige forhold, man skal være opmærksom på ved brug; eller om det slet ikke må deles. Derfor er det en god ide ikke bare at google efter billeder, men bruge en særlig billedside eller bruge Googles søgeværktøj.

Søg efter frit tilgængelige billeder i Google
Hvis du bruger Googles søgemaskine, kan du klikke nogle indstillinger af for at finde billeder, du frit må bruge. Det gør du ved at søge efter et billede i søgefeltet. Søg fx efter ’hus’. Klik derefter på ’billeder’, så du kun får vist billeder. Klik derefter i samme linje på ’værktøjer’. Der kommer nu en ny linje frem, her skal du klikke på ’brugsrettigheder’. Vælg den mulighed, der hedder ’Creative Commons-licenser’. Nu får du vist de billeder, der i udgangspunktet må bruges frit. Der kan dog godt være særlige bestemmelser under de enkelte billeder, fx at det kun må bruges ’ikke-kommercielt’, eller at fotografen skal krediteres. Derfor skal man også altid lige gøre sig umage med at læse bestemmelserne under det enkelte billede.

Brug særlige billeddatabaser
Der findes flere billeddatabaser, hvor du frit kan hente billeder, eller hvor du mod registrering eller en meget lille betaling får adgang til et hav af billeder. Vær dog også her opmærksom på, at man selv nogle af stederne skal definere rettighedskravet til billederne i selve søgningen. Andre steder kan man på det enkelte billede se, hvad fotografen har givet af rettigheder.

Du kan finde billeder på:

Pixabay.com
Stockfreeimages
Shutterstock
Pexels
Flickr

Jeg har modtaget et krav om betaling for et billede, jeg har brugt
Flere og flere oplever at blive opkrævet for brug af billeder, de har googlet sig frem til på nettet. Forholder det sig sådan, at du har googlet dig til et billede uden først at tjekke rettighederne, kan der godt være noget om kravet. Så start med at finde ud af, hvor det billede, der er betalingskrav på, er fundet. Hvis det viser sig, at I har fundet det på en side, hvor billedet skulle være frit til brug, må du i gang med at finde ud af, om der er sket en fejl, eller om der er nogen, der prøver at snyde dig.

Hvis man modtager et krav for uretmæssig billedbrug, så indgå i dialog med ejeren. Både for at sikre, at de rent faktisk ejer billedet, men også for evt. at forhandle en rimelig pris. Er der mistanke om svindel, så bed opkræveren om at fremsende dokumentation for ophavsretten til det pågældende billede. Her er et screenshot af billedet ikke godt nok.

I tvivl? Få hjælp hos Dansk Håndbold Forbund eller DIF
I DIF har de jurister, som har mulighed for at hjælpe, hvis man som klub er havnet i en situation i forhold til rettigheder og billeder, man ikke selv kan løse eller gennemskue. Derfor er det en god ide at tage fat i DIF, hvis man har brug for hjælp. Man kan også kontakte Dansk Håndbold Forbund, der dog ikke er eksperter på området, men som kan finde ud af at hjælpe videre til de rette fagfolk.

Hvis du er nysgerrig på lovtesten, kan du selv læse lov om ophavsret

 

 

 

 

 

Vælg forbund

Luk
ANNONCE