Nyheder og presse
Del
Mødet mellem træner og dommer er en vigtig del af en god start på kampen. Foto: Lars Møller
Børn og unge
Bredde
Dommer

Dommerens rolle som vejleder er med til at sikre gode oplevelser i børnehåndbold

Skrevet af Lars Hagenau, uddannelsesansvarlig i Dansk Håndbold Forbunds dommerudvalg
02. feb 2023Kl. 10:23

Hvordan kan den vejledende dommer være med til at skabe gode kampoplevelser, der gavner børns udvikling og motivation? Det giver Lars Hagenau, uddannelsesansvarlig i Dansk Håndbold Forbunds dommerudvalg, sit bud på her.

Når børn og unge går på håndboldbanen, har de voksne i hallen et ansvar for at gøre kampen til en god oplevelse. Vi ved fra forskning, at den gode kampoplevelse i børnehåndbold er en kamp, der skaber udvikling, motivation og læring i kampen – både for holdet og for den enkelte spiller.

Og her har dommerne en afgørende rolle. De skal sørge for en god afvikling af kampen, hvor der både bliver skabt flow i spillet og overholdt spilleregler. Men i børnehåndbold er dommerens rolle som vejleder også vigtig.

Den vejledende dommer
Den gode dommer, eller vejleder, i børnehåndbold har en pædagogisk tilgang til alle spillets parter kampen igennem. Det er fx vejlederens opgave at forklare og gentage spilleregler over for børnene, så de gradvist kan lære håndboldspillet at kende. Det kan også være her, at vejlederen skal prioritere oplevelse og læring fremfor en stringent overholdelse af regelsættet.

En vejleder skal også fremme en god håndboldkultur i øjenhøjde med børnene. Det kan være noget så småt som at smile til de fremmødte i hallen eller at tale og joke med spillere og trænere. Godt humør smitter, og dette er med til at give et positivt syn på kampoplevelsen fra alle kampens parter. Børnene må gerne kunne se frem til mødet med en vejleder. 

Den gode afvikling af kampen
Inden kampen er det en god idé for vejlederen at mødes med trænerne, så I sammen kan aftale, hvordan samarbejdet under kampen skal være. Det er en fordel, hvis mødet foregår synligt for andre i hallen, så spillere, forældre og andre tilskuere observerer, at der er intentioner om en god stemning fra både træner og vejleders side.

Derudover er det vigtigt at have fokus på egen adfærd. Her tænkes især på kropssprog og måden at tale med spillere og trænere. Når en vejleder dømmer børnehåndbold, bør fløjten betragtes som et redskab, der kan supplere forklarende dialog. Hvis børnene bliver mødt på deres niveau, vil de sætte pris på det og huske det som en god kampoplevelse.

Den gode kampoplevelse for børn og unge kendetegnes blandt andet ved, at spillerne gør sig umage med sine holdkammerater, at de bliver matchet på niveau, og at de får en oplevelse af at udvikle sig. Så den største gave, vi som vejledere kan give, er, at bidrage til en god kampoplevelse – for os selv, trænerne og ikke mindst spillerne – så de glæder sig til næste kamp igen og igen.

Lær mere om ’Rigtig, sjov håndbold’
Dette var anden artikel i en serie, hvor udvalgte dommere giver deres perspektiv på, hvordan dommere kan bruge Dansk Håndbold Forbunds vidensgrundlag 'Rigtig, sjov håndbold' i praksis. Læs den første artikel af dommerudvalgets formand
her.

Vil din forening arbejde med principperne fra 'Rigtig, sjov håndbold'? Så kan du nu booke din lokale foreningskonsulent til en gratis workshop.

Vælg forbund

Luk