Nyheder og presse
Del

Historiens Vingesus - Ajax København

Tekst og foto: Frederik G. Schmidt

’Historiens vingesus’ sætter fokus på klubber eller personer, som kan genoplive alt det bedste fra håndbolden gennem tiderne. Historierne vil blive fortalt af personer, der på den ene eller anden måde ånder og lever for håndbolden. Vi vil besøge en række klubber og gennem billeder, videoer og minder, forsøge at genopleve de gode historier fra gamle dage.

Vores første møde med de gode minder er sammen med københavnerklubben Ajax. Her bliver vi sat i stævne i Helge Bruus Jensen Lounge og møder manden rummet, er opkaldt efter. 

Her i klubben går du under navnet ’mr. Ajax’, hvorfor bliver du kaldt det?
”Det skyldes nok det store arbejde, jeg har lagt i klubben i gennem mange år. Jeg har været en del af Ajax i snart 60 år. Jeg involverer mig selv i alt for meget omkring klubben, men jeg kan ikke lade være. Jeg har været spiller, træner, formand for klubben og siddet i bestyrelsen i 42 år – heraf 28 år som ungdomsformand. I dag er jeg træner for U10-drenge og U8-mix, og så står jeg samtidig i cafeteriet her i hallen. Det er nok de ting, som har givet mig øgenavnet. ”

Klubhuset i ’77

Efter alle de år her i klubben, hvad vil du så sige kendetegner Ajax og jeres historie?
”Hvis jeg skulle sætte ord på klubben, så ville det være vores miljø og sammenhold gennem tiderne. Det kan alle andre klubber selvfølgelig også nævne, men her i Ajax synes jeg, det passer. Vores motto er ’vort sammenhold er vor styrke’. Det kan klubbens historie også kun bevidne. ”

”Et af de levende beviser er vores klubhus, som vi byggede i 1977. Når jeg siger ’vi’, så er det, fordi det blev bygget af folk fra og omkring klubben. Det var på frivillig basis og er i dag et symbol på, hvad vi står for. Det er også et sted, hvor jeg har brugt så mange timer med kolleger, som senere blev venner. Nogle af dem betragter jeg sågar som familie. Dét hus betyder utrolig meget for mig som klubmand og for alle andre i Ajax. ”


Helge viser stolt billeder frem fra mere end 75 års håndboldhistorie

Krig og kærlighed
Som snakken forsætter, finder Helge fotoalbummet frem og hans øjne lyser med det samme op. Han viser glædeligt frem af billeder fra fordums tid. Han konstaterer hurtigt, at sidste gang Ajax vandt det danske mesterskab var i 1964, men det ændrer ikke på entusiasmen.

”De her billeder viser på bedste vis, hvordan verden har ændret sig omkring håndbolden. Nogle af de her billeder er helt tilbage fra krigstiden, og før jeg var en del af Ajax. Præmisserne omkring spillet har ændret sig, men det har ’Ajax-ånden’ ikke. Det kan godt være, at vi ikke spiller så mange ”markkampe” med elleve mod elleve længere. Resultaterne hedder heller ikke ofte 8-5. Selvom der igennem tiden er sket en masse rundt om klubben, så består vi stadig den dag i dag. ”

Noget helt andet; men hvordan kan det være, at alle de gamle billeder kun er af drenge og mænd?
”Se det er lidt pudsigt. Det lyder næsten grotesk, men vi havde ikke damespillere i klubben, før det blev vedtaget i 1988. I 1989 blev vi lagt sammen med KI (Kvindelig Idrætsforening, red.). Det var først dér kvinder kom ind i klubbilledet. Det var på mange måder specielt. Det kan hurtigt give et billede af os som mandschauvinister, men det var vi ikke. Det var vel bare sådan tiden var. ”

Var der slet ingen kvinder i billedet?
”Her ville jeg lyve, hvis jeg sagde nej. Det var en mærkelig balance. De var ikke med på selve håndboldbanen, men vi havde intet problem med at invitere dem ind i klubhuset og til fester. Vi havde også en masse fællessange, der omhandlede kvinder og den kvindetække, vi selv syntes, vi besad. Da de så endelig blev en fast bestanddel af klubben, styrkede det også det sammenhold, som jeg eftertrykkeligt har nævnt. Det var vist bedst for alle parter, at de blev en del af klubben. ”


'Mr. Ajax' er ikke for fin, til at passe cafeteriet i hans hjerteklub.

Håndbolden først og fremmest

Alle de år og alle de minder – har du haft tid til andet end Ajax og håndbolden?
”Der er ingen tvivl om, at jeg har brugt meget tid på den her klub. Men klubben har også brugt tid på mig. Den har givet mig så mange gode minder og venner. Det er jo også derfor, jeg stadig er en del af Ajax, og derfor, at jeg kommer her næsten hver dag. Og nu er vi tilbage til sammenholdet og samarbejdet igen. Det er det, håndbold kan. ”

”Håndbolden kan noget specielt. Det er ikke altid en dans på roser, men jeg er blevet hængende. Når tiderne har været knap så sjove, har jeg forsøgt at gå forrest. I stedet for at forlade klubben, så blev jeg og forsøgte at gøre noget ved tingene. Ajax og håndbolden er mit liv. Det er nok også derfor, at mit navn er placeret over døren. ”  

Fakta:
Ajax blev stiftet i 1934
Ajax har vundet 18 danske mesterskaber – senest i 1964. Det er blevet til en pokaltitel.
Klubbens base er Bavnehøj Hallen, som er placeret på Enghavevej i København.

Har du eller din klub også nogle fantastiske håndboldhistorier i gemmerne? Så kontakt os på  dhf@dhf.dk

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk