Nyheder og presse
Del

Børnetræneruddannelse som valgfag

 
På Nordbyskolen i Nykøbing Falster udbydes børnetræneruddannelsen som valgfag, og det er med stor succes for både skole, klub og elever. Magasinet Håndbold har lavet en lille video, der forklarer gevinsten.

På Nordbyskolen arbejdes der med stor åbenhed for at implementere bevægelse i hverdagen, og det involverer i høj grad også valgfagene på de ældste klassetrin. Her fandt man for et par år siden ud af at lave et fodboldtræneruddannelse som valgfag, og nu har de i samarbejde med den lokale håndboldklub, NFH, sat håndbolden på skoleskemaet.

Ideen opstod, da Norbyskolen inviterede de lokale foreninger til inspirationsaften, og her faldt NFH-ildsjælen Kenneth Sahlholdt og skolelæreren Helene Hansen i snak.

”Mange af de små klubber har det svært i vores område, og vi kom til at snakke om, at vi i stedet for at bruge ressourcer på at få flere spillere kunne bruge kræfterne på at uddanne unge trænere, for det mangler vi i høj grad,” siger Kenneth Sahlholdt og fortsætter:

”Filosofien bag er at inspirere flere unge mennesker til at tage del af træner- og lederdelen for derigennem at trække flere spillere til.”

Og den tanke går godt i spænd med skolens vision, fortæller Helene Hansen.
”Vi vil gerne arbejde meget med den fysiske del og har en vision om at være en krop i bevægelse, og derudover betyder det meget for os at have et godt netværk med foreningslivet i kommunen.”

20 elever på 7.-9. klassetrin deltager på valgfaget, hvor de til de praktiske lektioner står for håndboldtræningen af U-8/U-10-spillere, og en særlig bonus for dem er, at NFH’s ligaspillere ind i mellem også optræder til undervisningen.

Helene Hansens tre råd:
1: Tag fat i den lokale håndboldklub og DHF og udnyt DHF’s gode materiale, som man skal arbejde ud fra.
2: Hav en håndboldkyndig lærer, der kan stå for valgfaget, og som kan sætte sig ind i materialerne.
3: Overvej, om man vil medtage 7. klasse, eller om man skal holde det til 8.-9. klasse.

Hvordan kommer man i gang?
DHF’s konsulent i forbindelse med initiativet i Nykøbing, Morten Juul, fortæller, hvordan man kommer i gang:

”Det er nemt at komme i gang - initiativet skal blot komme et sted fra. I dette tilfælde er det kommet fra skolen, men det kunne lige så godt være kommet fra foreningen. Skolen har taget kontakt til klubben, og klubben har så kontaktet mig, og sammen har vi tilrettelagt forløbet, og det ser ud til at være en succes.”

”På Nordbyskolen har de Helene, som er meget håndboldkyndig og i forvejen har tæt kontakt til klubben, men vores plan er, at vi skal have uddannet nogle instruktører lokalt, der kan komme ud på skolerne og varetage uddannelsen af lærerne de steder, hvor håndboldkompetencen mangler.”

Konsulenten fortæller dog, at håndboldfagligheden ikke er påkrævet på et voldsomt højt niveau.
”Man skal huske, at det at være børnetræner, det handler ikke kun om at skabe resultater og skabe gode spillere. Det handler først og fremmest om at skabe gode oplevelser. Det kræver mere end blot håndboldforståelse, det kræver indsigt i børns udvikling og i, hvad der skal til, for at de synes det er sjovt og har lyst til at blive i sporten.”

Bonusinfo og kontakt
Eleverne har udover børnetræneruddannelsen også varetaget og er blevet oplært i en boldaktivitetsdag med godt 250 børn, de har fået gæstetræning af NFH´ere (liga), de er ude at se ligaboldkampe, og så får de indsigt i og lov at prøve Trille trolle-konceptet.
Læs mere om Håndbold i skolen: http://knaekkurven.nu/haandbold-i-skolen.aspx
Læs mere om Børnetræneruddannelsen: http://www.dhf.dk/Foreninger/traeneruddannelse/dhfs-boernetraeneruddannelse

Kontakt konsulent Morten Juul om valgfagsordningen: 51806874 / mj.hro@dhf.dk 
Kontakt konsulent Trine Lykke om Håndbold i skolen: 27622907 / tlp@dhf.dk 

Helene Hansen øverst til venstre sammen med 17 af de 20 valgfagselever

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk
ANNONCE