Nyheder og presse
Del

Billund IF kåret til årets håndboldforening 2015

Af Bodil Kjærgaard Foto: Jan Christensen

Fællesskabet danner grundlag for succes
Billund IF blev ved DHF’s Repræsentantskabsmøde i juni kåret som Årets Håndboldforening 2015. Klubben mener selv, at det stærke fællesskab samt arbejdet med værdierne glæde, sammenhold og respekt, der er nøglen til klubbens styrke.

”Vi har valgt en forening, der i den grad har været med til at knække kurven. Billund IF’s medlemstal er på tre år gået fra 116 til 260 medlemmer. I klubben er det sociale den vigtigste faktor, og alt hvad man laver, tager afsæt i klubbens værdier – uanset om der tales bredde, elite eller frivillige,” lød det fra talerstolen, da DHF’s Breddeansvarlige Sigurd Skovborg begrundede valget af Billund IF som Årets Håndboldforening på DHF’s Repræsentantskabsmøde.

”I mine øjne er det fællesskabet, der har været afgørende for den fremgang, klubben har oplevet. Vi har i alt 80 frivillige, hvoraf 55 er trænere, og det er min opfattelse, at alle sætter en ære i at være frivillig, og at der er stor respekt omkring det frivillige arbejde,” forklarer formand i Billund IF Håndbold, Mona Nielsen og fortsætter:

”Fællesskabet er så stærkt, fordi rigtigt mange byder ind. Vi har nogle gode initiativtagere, og vi uddelegerer opgaverne til mange af de frivillige trænere, der melder sig. Arbejdet er dermed fordelt på mange hænder, og derfor kan vi lave mange flere sjove aktiviteter som Håndboldskole, Håndboldkaravane og udlandsrejser.”

Udfordringerne
Billund IF Håndbold har oplevet en særlig stor medlemsfremgang på børnesiden, hvor der årligt har været en tilgang af 20-40 børn, men også i seniorafdelingen kan klubben nu – efter at have været tæt på at lukke afdelingen – mønstre 35 spillere.

Aktuelt ligger fokus på ungdomsårgangene, hvor udfordringerne er størst, forklarer formand Mona Nielsen

”Vi oplever klart, at det bliver svært at fastholde de unge, når de kommer op i efterskolealderen. Derfor har vi indgået et klubsamarbejde med Grindsted, som vi har haft stor succes med. Det betyder, at de unge, der ikke tager på efterskole fortsat har mulighed for at spille, mens de unge, der tager af sted, har et hold at komme hjem til,” siger hun og uddyber:

”Det ser ud til, at vi i den kommende sæson får hele to U-18-drengehold, og det er fantastisk i lyset af, at vi ikke har kunnet stille hold de sidste fem år. Derudover er det en ekstra bonus, at der også igennem klubsamarbejdet skabes em kultur mellem de unge i de to byer på tværs, som de nyder godt af også uden for håndboldhallen,” fortæller Mona Nielsen om initiativet, der er så vellykket, at Billund IF Håndbold overvejer også at inkludere U-16-årgangen i ordningen.

Den blå tråd
Mona Nielsen har siddet i Billund IF Håndbolds bestyrelse i to år og været formand siden foråret 2015, og hun er ikke sen til at kaste en stor del af æren for klubbens store fremgang videre til den tidligere formand Erik Eskildsen.

”Erik er stadig tilknyttet klubben som ideudvikler, han har tre børn, der spiller i klubben, og han er en kæmpe stor drivkraft i det daglige arbejde Det er også Erik, der har lagt grundstenene til arbejdet med værdierne og ’Den Blå Tråd’,” siger Mona Nielsen og henviser dermed til en af klubbens helt store pejlemærker.

”’Den Blå Tråd’ er et koncept, vi arbejder med fra U-6 og opefter, og som lægger linjen for, hvad vi vil, og hvor vi vil hen. Alle nye trænere i klubben bliver klædt på til at arbejde ud fra ’Den Blå Tråd’, så der tages afsæt i det samme værdigrundlag hele vejen rundt, og ingen er i tvivl om linjen,” forklarer formanden.

I forhold til det fremtidige arbejde forventer Mona Nielsen dog ikke, at klubben vil opleve den samme voldsomme fremgang, som det har været tilfældet de seneste tre år.

”Vi har oplevet en stigning på 25 % om året, og det er klart, at det kan vi ikke forvente fremover. Vi vil derimod arbejde på at holde medlemstallet ved lige og sætte yderligere fokus på U16- og U18-årgangen. Og så skal vi holde fast i vores koncept og fortsat arbejde for fællesskabet og det sociale sammenhold i klubben, som er vores største værdi,” afrunder Mona Nielsen.

Billund IF Håndbold

- Har nu cirka 260 medlemmer

- Har flere end 55 voksne trænere og 15 ung-trænere (under 18 år)

- Tilbyder hold lige fra børn i 3-års alderen og opefter

- Afholder hvert år Håndboldkaravanen sammen med BillundSkolen for børn i 0., 1. og 2. klasse

- Har udarbejdet det fælles koncept ”Den Blå Tråd”, som trænerne undervises i flere gange årligt.

- Hører hjemme i Billund Idrætscenter – under Billund Idrætsforening

Hæderen som Årets Håndboldforening og en check på 5.000 kr. fra TRESS blev overrakt af Sigurd Skovborg og Søren Simonsen fra DHF. I toppen af artiklen på billedet ses også formand Mona Nielsen og tidligere formand Erik Eskildsen fra Billund IF Håndbold.

Denne artikel er tagget med følgende interesseområder:

Læs flere spændende artikler

Vælg forbund

Luk